A TSMT módszerről

Tervezett Szenzomotoros Tréning- Egy fejlesztő módszer, ami a gyerekek három hónapos korától tíz éves koráig alkalmas az idegrendszeri éretlenség, érési zavar tüneteinek csökkentésére, a szenzomotoros integrációt segíti elő. Az idegrendszeri éretlenség nem ritka dolog, a tünetek nagyon sokszínűek lehetnek.

Az idegrendszeri éretlenség azt jelenti, hogy valamilyen fejlődési területen hiányosság tapasztalható. A TSMT-vel az érési folyamatokat tudjuk segíteni, a szenzomotoros integrációt fejleszteni. Az érzőpályák működését serkentjük változatos gyakorlatokkal, ezáltal javul a hallásfigyelem, látásfigyelem, egyensúlyérzék, izomtónus, és fejlődik a mozgást kivitelező rendszer is.

Regressziós szemlélettel dolgozunk, olyan ingerek pótlására törekszünk, amelyek a gyermek korábbi életszakaszában kimaradtak, vagy nem voltak elegendőek a fejlődés lépcsőfokainak megszilárdulásához. Olyan gyakorlatok vannak a feladatsorban, amelyek segítségével sok tapasztalatot szerez a gyermek a legkülönfélébb helyzetekben. Ezek segítségével igyekszünk „bekapcsolni” az agy azon részeit is, amelyek eltérően működnek.

A TSMT végzésébe a család is beszáll, hiszen a gyakorlatsort otthon a szülők végzik a gyerekkel. Így a tréning idején együtt van a család, a családi köteléket erősítő hatása sem elhanyagolható.

A gyakorlatokat mondókával, dalokkal kísérjük, könnyen kivitelezhetőek. Beépül a napirendbe, a szülők maguk is testközelből látják a változásokat, több dolgot megtudnak a gyermekükről. A javulás beindulásával a feladatsor egyre nehezebbé válik, mindig az aktuális tudásszintnek megfelelően. Egy tréninget általában 8-10 hétig kell gyakorolni. Néhány egyszerű eszközt kell beszerezni hozzá.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.