Felmérések

A trénig egy felméréssel kezdődik. Ez a neuro-szenzomotoros szemléletű „Longitudinális komplex vizsgálat” (LongiKid). Ennek segítségével a szenzomotoros integráció szintjét tudjuk meghatározni három hónapos kortól tíz éves korig. A felmérés sokrétű, több területre fókuszál, nagyrészt nagymozgásos feladatokból áll, de vannak benne finommotorikát, térbeli tájékozódást, taktilis feldolgozást mérő gyakorlatok.

Az egészen piciknél, csecsemőknél, nagyobb jelentősége van a spontán tevékenység, mozgások, testtartás megfigyelésének. Megnézzük, hogyan használja a kezét, mennyire reagál a beszélőre, milyen hangokat ad ki, követ-e a szemével.

Nagyobbaknál a felmérés életkorhoz mérten bővül, egyre több és egyre összetettebb feladatokat kell megoldaniuk. Az egyensúly vizsgálata történik különböző helyzetekben, nézzük az ugrásokat, vannak egyidejű többirányú figyelmet igénylő gyakorlatok, pörgetés, vagy mennyire reagál finoman a bőrét ért ingerekre.

A felmérés előtt mindig átbeszéljük a gyermek fejlődését születésétől kezdve, nagyobb hangsúllyal a mozgás- és beszédfejlődését, szobatisztaság kialakulását, evési, alvási szokásokat. A várandósság, szülés alatt esetlegesen felmerülő nehézségeket is megbeszéljük. Ha esetleg babanaplóba a fejlődés főbb állomásait feljegyezték, érdemes előtte átnézni, vagy magukkal hozni.

Fontos, hogy a felmérés nem diagnosztikus értékű.

Felmérés kérhető akkor is, ha csak bizonytalanok vagyunk, hogy szükséges-e a gyermeknek ez a tréning.

Ha az iskolakezdéssel kapcsolatban vannak bennünk félelmek, 5 éves kor körül érdemes a tesztet megcsinálni, hogy legyen idő még a tanulás megkezdéséig a fejlesztésre szoruló területekkel foglalkozni.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.